Astangajóga Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány

 

Tartalomjegyzék

Az Astangajóga Alapítvány 2022. évi tevékenység fényképes beszámolója

(bővebben: https://www.facebook.com/astangajoga.alapitvany/photos_stream)

 Az önszerveződő tevékenységünk támogatóinkat köszönjük a támogatásért!


2022. évben ASTANGAJÓGA Alapítvány

az alábbi szervezeteknél

pályázati utón nyert 962 110 Ft.

A támogatóinkat köszönjük a támogatásért!

 

Budapest Főváros VI. Kerületi Önkormányzata 331/2022. (VI.30.)

„Ablak a világra” program sorozat támogatása

megítélt összeg: 400 000 Ft

megvalósítási időszak:

2022.04.01. – 2022.12.31.

A támogatás segítségével szerveztünk a következő nyilvános és díjtalan belépessel programokat: 3 kiállítás, egy gyerek és egy alkotó tábort, 2 ismeretterjesztő, családi és egy közösségi programot, állítottunk össze „AJA 20 éve- albumok”-at.

 

Budapest Főváros VII. Kerületi Önkormányzata 173/2022. (VI.15.)

2023-2024 Naptár program támogatása

megítélt összeg: 210 000 Ft

megvalósítási időszak: 2022.04.01-2022.12.31.

Kiadtunk 40 db. közösségi naptárt 2023-2024 Naptár címmel.

 

NEA-Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. NEAN-KP-1-2022/1-000212

ASTANGAJÓGA Alapítvány 2022-ik évi alapműködés támogatása

adományok után megítélt összeg: 202 110 Ft

megvalósítási időszak: 2022.04.01. – 2023.03.31.

A támogatás segítségével fizettünk: 3 havi bérleti díjat, bérelt helységnek rezsijét, 4 havi telefon ktg., honlap tárhelyi ktg. és önkéntesek tömegközlekedési ktg.

 

NEA-Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. NEAO-KP-1-2022/2-000643

2022. évi működés és közösségi programok támogatása

adományok után megítélt összeg: 150 000 Ft

megvalósítási időszak: 2022.04.01. – 2023.03.31.

A támogatás segítségével fizettünk 2 havi helységbérleti díjat, rezsijét, 1 havi telefon számlat, egy ismeretterjesztő program kellékeket és szerveztünk egy kis létszámú jógatábort.


2022.01.16-án az Erzsébetvárosi Önkormányzat meghívására részt vettünk a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Klauzál téren. Ez alkalomból kiállítást rendeztek az első zsidókat érintő korlátozás, a numerus clausus fényképes dokumentációjából. A törvény következtében a zsidó fiatalok nem mehettek egyetemre, ezért sokan kényszerültek külföldre járni.

   

2022.01.26-án részt vettünk a dr. Sitkéry Iván temetésen, aki 91-évében távozott az élők között. Dr. Sítkéry Iván a Pránájáma új megvilágításban c. könyvet szakmai lektora volt és az óta az Alapítványunk nem egyszer fordult hozzá a szak tanácsért. Az emlékét a szívűnkben megtártunk!

   

 

2022. május 26-27-én az Alfavit alapítvány meghívására részvétünk az Erasmus+ nemzetközi konferencián. A konferencián 4 ország vett részt: Németország, Finnország, Spanyolország és Magyarország. Csütörtöki napon szerveztük az Eötvös10 látogatását, pénteken a konferencián az Alapítványunk működését bemutató prezentációt mutatott be Odnorobova Eugénia. 2022. június 25-29. magyarországi delegáció részt vett Németországi konferencián.  

Eötvös10 és Alfavit Alapítvány

         

Köln

 

Essen

     

   

  

Rajna

       

     

    

    

       

       

Düsseldorf

      

2022 május 29-én a Városligeti nagyréten Gyereknap alkalmából a Nemzetközi Gyermekmentő szolgálat szervezésében, az alapítvány önkéntes részvételével az India tartottunk rangoli készítő műhelyt.

    

2022. június 10-én az Újbudai József Attila Gimnázium "Tanulás másképp" programján közreműködött az Alapítvány. Az iskola tanulói részt vehettek két jóga órán, egy klasszikus indiai tánc órán és két Szláv tánc órán is, melyet az alapítvány vezető tanár, oktatói, illetve a Skatulacska néphagyományőrző közösség vezetett. A gimnazisták nyitottsággal és ambiciózusan fogadták a távoli kultúrák hagyományait, filozófiáját. Ügyesek voltak! A programon részt vett 100 fő felett.

        

      

   

2022.06.22-én Szentendrén a Japánkertben tartotta meg a Nemzetközi jóganap alkalmából az alapítvány a Jóganap és évzáró programját. Az légzés, mantra és meglepetés ászana gyakorláson kívül rövid bemutatót tartottak az alapítványi csoportok, a kisgyerek MTF csoport, az MTF csoport, a Soup bábtársulat és a Skatulácska közösségel kézműveskedtek a gyerekek. A jó hangulatú programot a gyönyörű helyszínen praszad zárta. A programon kb. 20 fő vett részt.

       

      

2022.08.27-én az Andrássy úton az Alapítvány is részt vett a Te!FESZT- Terézvárosi Fesztiválon. Az Astangajóga Alapítványt az napon 2 közösségünk képviselte, Soup bábtársulat és a Skatulácska NHŐK, akik készségfejlesztő kézműves foglalkozásokat tartottak az érdeklődőknek, nagyrészt gyerekeknek. A délelőtt folyamán újrahasznosított fonalból fonalfigura kulcstartót és bábokat készítettek, amivel kiselőadást rögtönöztek, délután maszkokat készítettek, hagyományos mintákat festettek papír tányérokra és fontak a gyerekek. Többszáz fő vett részt a foglalkozásokon.

       

         

       

  

2022.11.05-én az Eötvös 10-ben az Eötvös10 Művelődési Ház és Sivasakti Kalánanda Táncszínházi Közhasznú Egyesület együttműködésben rendeztük meg az India nap című családi programot. A délelőtti programon közösségi szolgálatosok vezetésével mandalát színezhettek a gyerekek és felnőttek. Majd a Mese a varázsgyűrűről című indiai történetet mutatta be a Kalánanda meseműhely. Ezt követően az Astangajóga Alapítvány közössége három korosztályban jóga bemutatókat tartott, melyekhez Odnorobova Eugénia, az alapítvány vezetője fűzött magyarázatokat. Végül a Sívasakti Kalánanda táncszínház indiai táncbemutatóit láthatta a közönség, melyet Somi Panni, a táncszínház vezetője, tartalmas ismeretekkel kommentált. A programot kb. 100 ember látogatta meg.

      

      

    

      

    

   


2022.04.24-én a Föld napja alkalmából az alapítvány közössége Dömösön kertrendező és szemétszedő kirándulásra ment a Pilisbe. Pilisszentlászlóról az Apátkúti-patak völgyét követve jutottunk el Visegrádra. Az erdőben nem volt szemét, csak a kiépített pihenő helyen, Visegrád közelében volt szükség a szemétszedésre. A szemetet kijelölt szemétlerakóban helyeztük el, a Visegrádi önkormányzat kérésére. A kiránduláson 12 fő vett részt. 

  

  

   

    


2022.04.16-án Húsvéti tojásfestő családi programot tartottunk. 

     

  

   

  

2022.04.22-én a Bajnok utcai alapítványi telephelyen tartottuk meg a 2022.04.09-én elhunyt, az alapítvány jóga vonalának irányadó  tanítója, Faeq Biria megemlékezését.

  

Az alkalomra kidíszítettük a termet, az oltárt, továbbá kiállítást rendeztünk Faeq Biria, B.K.S. Iyengar mester legközelebbi tanítványának tanári életútjáról. A magyarországi tanítványainak, és azoknak, akik személyesen ismerték őt a megemlékezésével bővítettük a kiállítást. Mindazok, akiknek fontos volt Faeq Biria részt vettek a megemlékezésen, indiai hagyomány szerint búcsúztattuk a távozót.

     

2022 május 29-én a Bajnok utcai telephelyen tartottuk meg a Csodálatos kisöreg címmel a gyereknapi programot. A Soup bábtársulat bemutatta a legújabb bábelőadását Csodálatos kisöreg címmel. Az interaktív történet zsidó népmeséket dolgozz fel a sorsról és a bölcsességről. Az előadás után magyar, indiai és szláv népi játékokban vehettek részt a gyerekek, amelyekkel a mozgáskoordinációt, az egyensúly- és ritmusérzéküket fejlesztették. A programot a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával tartottuk meg.

     

   

      

      

2022.09.24.-én a Terézvárosi Önkormányzat támogatásból Indiai mese címmel a Bajnok utcai telephelyen kulturális és képességfejlesztő családi programot tartottunk. A Kalánanda meseműhely Pancsatantra című színvonalas előadását nézhettük meg, amely idősebbeknek és fiatalabbaknak is egyaránt nagyszerű kulturális élményt nyújtott, majd az előadást kis állat bábok készítésével és bábozással dolgozták fel a gyerekek. A programon 25 fő vett részt.

     

   

2022.október 22-26 között az Astangajóga Alapítvány közössége megtartotta az indiai hagyományhoz tartozó Diwalit, a Fények ünnepét. Az ünnepi hagyomány szerint virágokkal és mécsesekkel díszítették a közösségi termet.

   

Zöldudvar: székhelyünk.

   

2022.12.06. és 08-án a szentendrei és a budapesti termekben Mikulás alkalmából az alapítvány közösségéhez tartozó gyerekeket megajándékoztuk, ők pedig énekkel, verssel ajándékozták meg a közösséget.

     

   

2022.12.17-én a Bajnok utcai telephelyen tartottuk meg "Karácsonyi béke fénye" címmel, a közösségi karácsonyt. A közös fa díszítéssel kezdődött az ünnep. Boszorkány lépcsőt és mézeskalácsot készítettek a gyerekek, hogy föltegyék a fára. A műsor zeneszámokkal kezdődött zongorával, hegedűvel, gitárral és énekkel. Mindenkinek lehetősége nyílt bemutatni, amit ebben a felévben tanult. Majd a Soup bábtársulat, az MTF gyerek és fiatal felnőtt csoport tartott bemutatót. Végül bemutatkozott a Skatulácska HÖK legifjabb csoportja, majd a csoport vezetésével közös táncolással ért véget a műsor. A fellépő gyerekeket megajándékoztuk készségfejlesztő ajándékokkal, könyvekkel, színezőkkel, elkészült Alapítvány pólókkal, melyet a Terézvárosi önkormányzat támogatott. A kötetlen beszélgetés után, közös teremrendezéssel ért véget a program.

       

     

     

       

    

A résztvevők karácsony alkalmából megkapták az Erzsébetváros Önkormányzat támogatásából elkészült 2023-2024. évi naptárakat, amely a közösség erejéből készül és az elmúlt két évének tevékenységét mutatja be.

     

      

        


Budapest VI. kerület, Bajnok u. 17/A

2022.03.30-án a Bajnok utcai teremben Megyesi Éva kerttervező mérnök megnyitotta a Madárbarát kert kiállítást. A kiállítás megismertet a kertekben hasznos madarakkal és a madárbarát kert fontos elemeivel, továbbá ötleteket ad mi teszi vonzóvá a madarak számára kertünket. Megyesi Éva azonos címmel előadást tartott a megnyitóra érkezőknek, amelyben a madarak összeszűkült természetes élőhelyének tudatos bővítésére buzdította a jelenlévőket. Az előadást 10-en hallgatták, a kiállítást 25-30 fő tekintette meg.

     

2022.04.22-én a Bajnok utcai alapítványi telephelyen a Terézvárosi Önkormányzat támogatásból kiállítást rendeztünk Faeq Biria, B.K.S. Iyengar mester legközelebbi tanítványának tanári életútjáról. A kiállítást megtekintette 30-40 fő tekintette meg.

 

   

2022.09.28-án a Bajnok utcai teremben a Terézvárosi Önkormányzat támogatásból nyílt meg a Kalandozások szláv tájakon című kiállítás. Montenegróban és Szlovéniában járt a kiállítás készítője Oláh Ágnes. A képek, jól tükrözik ezen országok gazdag természeti és kulturális kincseit, melyeket meglátogatott utazása  során. A kiállítást egy hónap alatt kb. 70 fő látta. 

   

2022.11.11. -én a Terézvárosi Önkormányzat támogatásból az "Eindhoveni múzeumok a vaskortól a DAF gyárig" című fotókiállítás megnyitóját rendeztünk a telephelyünkén.

     

   

   

2022.12.28-án befejeztünk az Alapítványi albumok szerkeztését-készítését. Az Albumok Terézvárosi Önkormányzat támogatót és könyvtárban díjmentesen megtekinthető.

    

   


2022.01.24-én szentendrei tavakon korcsolyázás tanórát tartottunk MTF óvodás csoportnak.

   

2022.04.11-13 Duna korzó bábos projektnapok a Göllner Mária gimnázium tanulóinak a Soup társulattal. Bevezetés a bábművészetbe a különböző bábtechnikák bemutatásával, bábmozgatás gyakorlatok és a Csodálatos kisöreg díszleteinek készítése volt a program. 

    

 

2022. I. félévében a szentendrei telephelyen Kőleves címmel tartottunk bábműhelyt. ahol a gyerekek az megfelelő együttműködést, kommunikációt, kitartást, alkotást és a teljes alkotói folyamat végzését gyakorolhatták a tervezéstől az előadásig.

       

     

2022.06.20-24 között Szentendrén a Duna korzói telephelyen tartottuk meg az egy hetes napközi nyári bábműhelyt. A műhely során a gyerekek bábos mozgás órákon a mozgás koordinációt és a megfelelő ritmus felvételét gyakorolták. Bábokat készítettek, történetek írtak és megismerkedtek a tárgyjáték műfajával. Ez alkalommal szerszámokkal készítettek bűnügyi bábjátékot. Az előadáshoz írtak egy dalt is. A műhely végén 2 előadást tartottak, úszótáboros gyerekeknek majd családtagoknak.

      

Szentendrén 2022 június 30. és július 3. között tartottuk meg az alapítvány jóga gyakorló közösségének az ezév nyári jógaműhelyt. A műhelyt a nemrégiben elhunyt jógamester, Faeq Biria emlékének szenteltük. A mester által tanított tartások gyakorlásán, emlékének felidézésén kívül, lehetőséget nyújtottunk kajakozásra a Dunán, biciklizésre és növényi alapú tisztító kúra végzésére. A 4 napos műhelyen 15 fő vett részt.

       

 

2022. július 4-9. között a Terézvárosi Önkormányzat támogatásból a Bajnok utcai telephelyünkön és mozgó helyszíneken szerveztük a "Hadd lobogjon a hajunk" hagyományos mozgáskoordináció és testtartás fejlesztő (MTF) nyári napközi gyermektábort. A tábor alatt a gyerekek résztvettek az egyéni testi-lelki, és a gumiasztali alaptechnikákat fejlesztő programokon, megismerkedtek a Benczúr kert és a Városligeti játszóterek lehetőségeivel, meglátogatták a Leányfalui termálfürdőt, a Csodák palotáját, résztvettek bicikli túrán. A táborban 8-an vettek részt.

           

        

        

       

      

      

      

2022. augusztusában három képességfejlesztő műhelyt tartottunk a szentendrei telephelyen. A műhelyeken, amelyeket három önkéntes szakértő vezetett, felújítottuk a régi fa ablakokat. Első szakaszban a résztvevők az elszürkült, festékét vesztett ablakokat csiszolták, beeresztették lenolajjal, gletteltek, gitteltek, majd több rétegben festettek. Végül az önkéntesek nagytakarítást tartottak a helyszínen. Ezzel az újra hasznosítással környezettudatos, széleskörű képességgel és gondolkodás móddal rendelkező ember megjelenésére tettünk szert és további jó néhány évre használhatóvá tettük a régi ablakokat.

     

2022. szeptember 3-4. kislétszámú jógaműhelyt tartottunk a Balatonon Szalamander házban.

    

2022.júniusától szeptember végéig tartó időszakban a Terézvárosi Önkormányzat támogatásból a Bajnok utcai telephelyen „A kéz teremtő ereje" címmel készség fejlesztő, telephely felújító műhelyt tartottunk. Az alapítvány közösségének önkéntes részvételével. A munkálatokat ezen a területen nagy tapasztalattal rendelkező szakértők vezették: Nagy Mihály, Hornyák Gábor és Megyesi Éva, a bontástól a festésig. A sok éve beázással küzdő helyiség több falfelülete újult meg a műhely alatt. A részt vevő önkéntesek száma: 20 fő

       

         

         

2022. majustól-októberig hétvégi alkotói képesség fejlesztő táborok tartottunk Dömösön. Ősszel elkészítettünk tüzelő fát a budapesti központ fűtéshez. Idén a táborokon részt vett 6 fő.

    

     

    


2022.04.11-13 Duna korzó bábos projektnapok a Göllner Mária gimnázium tanulóinak a Soup társulattal. Bevezetés a bábművészetbe a különböző bábtechnikák bamutatásával, bábmozgatás gyakorlatok és a Csodálatos kisöreg díszleteinek készítése volt a program. 

 

2022.05.17-én Szentendrén, a Duna korzói telephelyen a gyerek Soup bábműhely Kőleves címmel bemutatót tartott. A gyerekek bemutatták az ismert mesét, a műhely alatt maguk által készített bábjaikkal, díszleteikkel. Az előadás szövegét is ők írták és adták elő. Az előadás után a készülő bábelőadásból láthattak a nézők egy kis jelenetet. Majd a jelenlévők a levesbe való zöldség bábokat készíthettek, amit azután haza is vihettek. Az eseményen több, mint 30-an vettek részt.

   

     

2022.06.12-én a Tilos maraton adománygyűjtő programon vett részt önkéntesen a Soup bábtársulat a Csodálatos kisöreg bábelőadással. Az előadás után a Skatulacska közösség tartott önkéntesen népi játékokat a gyerekeknek. Az előadáson és a játékon kb.60-70-en vettek részt.

      

   

2022.12.10-én a Kesztyűgyárban a Tilos Rádió mikulás ünnepségén, a Soup bábtársulat előadta a Mikulásvonat című előadását. A bábos vonatutazás alatt a gyerekek megismerkedhettek a különböző népek szokásaival, zenéivel és viseleteivel, motívumaival. Az előadást kb. 50 fő tekintette meg.

    

   


2022.01.10-én az Újbuda József Attila gimnáziumban részt vettünk az Orosz régi Újév és Maszlenica ismeretterjesztő órák szervezésében.

  

 

2022.01.25-én részt vettünk a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság és a Panorama Rossica Műhely által Nemzetek Házában szervezett Tatjana napi kamarabálban, amelyet a hagyományteremtő céllal rendezték az Oroszországi Egyetemisták Napján.

   

     

2022 május 28-án az Alfavit Alapítvány együttműködésben a Deák 17 Galériában a Világjáró gyerekek projekt keretében a Skatulácska néphagyomány őrző közösség részt vett a tatár kultúrát bemutató programon, a kézműves foglalkozásokhoz előkészítéshez nyújtott segítséget és táncházat vezetett. Bővebben: ISMERKEDJ MEG TATÁRFÖLDDEL! – Deák17 Galéria (deak17galeria.hu)

      

      

     

2022. június 10-én az Újbudai József Attila Gimnázium "Tanulás másképp" két Szláv tánc órát a Skatulacska néphagyományőrző közösség vezetett.

  

2022. december 10-14. között az Újbuda Jozsef Attila Gimnáziumban és Hunfalvy Technikumban szaktanáccsal és anyagokkal segítettünk az országismereti órák kereteiben az orosz díszek készítésében. Foglalkozásokon részt vett 9-12 osztályok.

         

  


2022.02.27-én Szentendrén a Dunaparti Művelődési Házban tartottuk meg a magyar-orosz néphagyományokra épített Farsang-Maszlenyica télűző-tavaszváró programunkat. A nehézségek ellenére (a szabadtérre tervezett programot zárt térben kellett megtartani, a program közben áramszünet is volt), gyertyafényben és akkumulátor segítségével élményekben gazdag délelőttöt töltöttünk együtt. Kézműves foglalkozáson csörgőt, maszkot, kiszebábot, szélforgót, napocskát és kárkötőt készítettünk. Majd a gyerekek átmozgatásával "medvét táncoltattunk", énekléssel körtáncot jártunk, hangos csörögéssel elűztük a telet, majd tavaszváró táncokkal, alagútazással, szalagfonással és farsangról, maszlanyicáról szóló kvízzel zártuk a programot. A programon kb. 50 fő vett részt.

   

   

   

2022.05.21-én a Sivasakti Kalánanda Táncszínházi Közhasznú Egyesület együttműködésben szerveztünk Tavaszi táncmesék címmel ismeretterjesztő, kulturális és kézműves programot.

     

2022.06.18-án kézműves foglalkozásokat tartottunk a Kalánanda Egyesület Évadzáró kulturális programon.

     

      

2022.10.08. kézműves foglalkozásokkal részt a Kalananda Egyesület által szervezett Táncmesék családi és kulturális programon.

   

2022.12.18-án az új jóga bemutatóval részt vettünk a Kalananda Egyesület által szervezett Táncos Karácsonyon.