Astangajóga Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány

 

Az Astangajóga Alapítvány az Alapító Okiratban meghatározott célok megvalósítása érdekében a Kuratóriuma döntése alapján a kelet-európai és oroszországi kultúrák magyarországi ismeretterjesztésére 2007-ben létrejött a „Skatulacska” projekt.

A "Skatulacska" (a skatulacska magyarul kincses-, vagy ékszerdobozkát jelent) olyan gyűjtő tevékenységre utal, mint:

1.) Orosz nyelv, képzőművészet, népművészet bemutatása, oktatása és népszerűsítése.

2.) A Kelet-európai kulturális értekei Magyarországi ismeretterjesztése, ezt a tevékenységet elősegítő kiadványok összeállítása, valamint a témához kapcsolódó kiállítások és előadások szerevezése.

3.) Kelet-európa és Oroszország kulturális értekeinek kutatása, a kutatási eredményeinek Magyarországi bemutatása.

4.) Az Európai és Oroszországi kulturális értekei és hagyományőrző közösségekkel kapcsolattartása, együttműködés fejlesztése.

5.) A Magyarországon elő és/vagy letelepedett orosz embereknek az európai életstílusba beilleszkedésének elősegítése.

A fenti cél megvalósítása érdekében 2008-ben létre jött a "Skatulacska" orosz néptánc együttes (lásd: orosz néptánc együttes).

A projektben az Astangajóga Alapítványnál tartósan együttműködik:

Oroszországi Kulturális Központ (http://ruscenter.hu) 1067 Budapest, Andrássy út. 120.

"Alfavit" Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány (http://alfavit.hu/) 1062 Budapest Aradi u.15.I.2

Az Astangajóga Alapítvány részére az orosz nyelv oktatással, a keleti szláv népművészeti hagyományok bemutatásával, ismeretterjesztéssel, ide vonatkozó program szervezésével és az együttműködő szervezetekkel való kapcsolattartással foglalkozik Odnorobova Eugénia e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A 2007 óta az Alapítvány ezzel a projekttel számos civil napon, kulturális programon vett részt és volt azok házigazdája.

Az önszerveződő tevékenységünk kiemelkedő támogatói:


A Kelet-európai vagyis az orosz kulturális közeg

A Népi játékok az azokat megalkotó emberek élénk kifejeződése; az etnikai visszatükröződése, a történelemnek és fejlődésnek. Ezen kívül a pedagógia és a pszichológia szerint a népi játékok kiváló oktatási és nevelési módszerek. Amellett, a testi-lelki erősítésének is nagyszerű módja, amely fejleszti a gondolkodási készséget és a fantáziát. Az Orosz nép éppen a játékba szőtte az életéhez kapcsolódó számtalan élményét.

S. Vorobyov

Szinte lehetetlen leírni azt, hogy pontosan hány orosz népjáték, népzene, néptánc stílus és népviselet létezik Oroszországban. De azt hiszem, nem is kell azokat számba venni, mert az alkotás maga, de különösen a népi alkotás kevésbé tartozik az objektív, vagy pontos tudományok közé, hisz ritkán ismétlődik, és tele van improvizációval. Teljes mértékben szubjektív dolog, és maga a szubjektum benne a nép, egyetlen személy, vagy összesített személy formájában. A zene, vagy tánc alkotás elsődleges művészet abban az értelemben, hogy hangulat formájában közvetlenül az emberen belül jelenik meg. A létrejött hangulat interakciót indít a külső tárgyakkal, vagy a saját testtel és létrehozza a mozgást.

Meg tudjuk számolni, hogy egy adott népnek hányféle kifejezési módja létezhet? Elvileg igen, de a számbavétellel nem élhetjük át a kultúrával való eggyé válás, hozzátartozás, az alkotás, vagy a mozgás örömét. Ez nem csak szubjektív, hanem relatív tapasztalás is.

Ilyen relációk alapján az orosz népre is sok jó és rossz jellemzőt lehet találni. Európában talán az egyik legszokatlanabb és legérthetetlenebb tulajdonsága az, hogy az oroszok között bárki a nyelvét, a kultúráját, a zenéjét, a táncát, a színeket stb. sajátjának tekinti és saját szükségletei szerint alkot benne, él vele, és követi vele a saját életének változásait. Ezen tulajdonságok miatt nem fontos az a kérdés, hogy hány ének, vagy tánc stb. létezik Oroszországban, mert válasz rá csak az lehet: „ahány ember”. Maga az interakció és a belső szabadság benne a legnagyobb érték. Az alkotás, az érzelem, a test önkifejezési módja és az átélés szabadsága.

Minden orosz zene/tánc alkotásban meg lehet találni az orosz emberre és környezetére jellemző tágasságot-merészséget (ami lassúbb-gyorsabb tempóval fejeződik ki), a különleges életörömöt, a dallamosságot, a szerénység és az egyszerűség kombinációját, a nagy értelem keresését, és a méltóság fontosságát. Ezen elemek elsajátítását az orosz gyerekek már a bölcsőben elkezdik, és sokáig tanulják. Persze, mint bármilyen népben, mindenki más-másképpen tanulja meg, valakik teljesen el is utasítják a kulturális közeget. Azonban az öröklődéssel, a természettel, az anyatejjel, a nyelvvel és a hangkészlettel mindenkibe akkor is beleivódik az a valami, amit később orosznak nevezik.


Orosz néptánc

Az orosz néptánc zenéjének ritmusa általában 2/ 4 vagy 6 / 8 ütemet tartalmaz. Tempója szerint lassú, gyors és kombinált. Az orosz néptánc kaphat megnevezést:

1. az elsődlegesen megjelent dal után mint pl. „Kalinka”, „Oly cvetjot kalina”.

2. a szereplők száma szerint pl. „Parnaja” (Kettes), „Csetvjerka” (Négyes).

3. a tánc rajza után, pl. „Pletjeny” (fonat), „Vorotca” (kapu).

4. a táncjáték alapján, pl. „Bujócska”, „Rucselyok”.

A néptáncot a szereplők szerint is lehet csoportosítani. Vannak:

1. Leánytáncok, amelyek általában finom mozgásokból, forgásokból, körtáncokból állnak. Eredete abba a mélységre mutat, amikor az orosznép még természet központú volt, a világot és az időt a régi mód szerint „Kalyada” módon számolta. Abból az időből fennmaradt mozgástípusai:

a.) „Rucselyok” - a víz jellegzetességét jelentő mozgások, olyan, mint spirálos tánc, patak utánzó tánc, stb.

b.) „Zmejka” – a kígyó mozgását utánzó menet

c.) „Veterok” - szélutánzó mozgásokat fejeznek ki a kendő lengetésével, a kör közepébe való be-ki lépéssel, önmaga körüli forgással stb.

A leánytáncban korhatár nincs, így a „leány” egy gyűjtőnév, ami az egész női nemet átöleli. A női táncra jellemző a folyékony, könnyű, fenséges és játékos mozgás.

2. A legény táncokra jellemző az intenzitás, a merészség, az akrobatikus és harci elemekkel dúsított koreográfia. Gyakori a vetélkedés (perepljasz)

3. A páros táncok általában hasonlítanak a szláv népcsalád táncaihoz.

4. A vegyes táncok típusai:

a.) „Horovod” - korhatár nélküli, kézzel fogott tánc. Ezt a tánctípust általában vidám, szerelmes, vagy szomorú dalokkal, játékkal kísérik („Bajare”). A kézfogás variációi:

– sima oldalt nyújtott kézfogás,

– keresztezett kézzel való kézfogas,

– előre hátra nyújtott kézzel kézfogás.

b.) „Kolovorot” - ősi, a farsangbot (maszlennica) körüli tánc játékkal, a meleg időt dicsérő énekkel. A régi időszámoláshoz tartozó szertartás, amikor az oroszok ősei az időt a nap és a hold segítségével számolták. A nap-időt „kol” (egyenes, végén hegyesen kifaragott bot) segítségével mérték. Ez a táncstílus az elmúlt két évezred alatt először összeolvadt a „horovod” tánccal és később elveszítette értelmét. A régi hit követőinek lelkesedése által maradt fenn. Manapság újra születik, új értelmet kap a farsang ünnepeken. Néhány elem érdekes módon hasonlít a magyar hagyományhoz, pl. a farsangbot fonásához.

c.) Az „élő kör” - nyitó-záró-hullámzó mozgásokat tartalmazó kör koreográfiák.

d.) Humoros, vetélkedős, játékos, udvarlós és szólós dalok-táncok, paródiák és drámák, amelyek intenzív, cifrás lánylépeseket és akrobatikus elemekkel dúsított fiús részeket egyaránt tartalmaznak.

Odnorobova Eugénia

lektoráltak: Megyesi Éva és Sitkéry Iván


A " Skatulacska" orosznéptánc együttes 2008-ban alakult meg. "Skatulacska" elnevezése magyarul annyit tesz, hogy kincses dobozka, ami nagyon szemléltető módon fejezi ki, hogy mint minden nemzeti, úgy az orosz népművészet is sziporkázóan gazdag és lebilincselően művészi erejű. Valóban egy kincsekkel teli ládika tartalmához hasonlítható, amikor kinyitjuk és kiöntjük a belőle az ékszereket – valamennyiünk örömére.

Tagjai:

Odnorobova Eugénia orosz ismeretterjesztő programok és orosz néptánc bemutató szervező, tánckoreográfus, jelmez készítő , díszlet és kellékek tervező, aki az Astangajóga Alapítvány alapítója is.

Sitkéry Iván lelkes szólista, aki saját táncszeretetével és akrobatikus elemekkel dúsított táncaival inspirálja, és a tánchoz közelebb viszi a nézőközönséget.

Az együttes fellépései - Referencia


Facebook oldalon: https://www.facebook.com/skatulacska

Tánccsoport csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCLfX8_8KLm54MLR0so-f2Gw

2008-ben: A Terézvárosi BÚCSÚ-n és Astangajóga Alapítvány Karácsonyi Ünnepen,

2009-ben: az "Alafavit" Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány meghívásara az „Orosz

kulturális Központ”-ban Budapesten és az Astangajóga Alapítvány kulturális programokon

2010-ben: a Budapest XIII. ker., József Attila Művelődési Központban, Farsang Bajza utcai Általános iskolában, Pálhalmai Országos BVI „Húsvéti koncert”, „Tavaszi koncert a Bajnokban”, Bp. XII ker. Angyalföldi őszi rendezvények, Terézvárosi őszi rendezvények, a Budapest Orosz Kulturális központban, Pedagógia Intézetben, az Astangajóga Alapítvány Karácsonyi ünnepen, a Kalánanda Egyesület Karácsonyi ünnepen.

2011-ben: "Civil Gála" József Attila Művelődési Központ,"Dagály utca bal -Civilek utcájában", "Orosz Kulturális központ" Budapesten, "Orosz népzenei- és néptáncfesztivál"-on, Óbudai Kulturális Központ Csillaghegyi Közösségi Házában, Sivasakti Közhásznú Egyesület együttmüködésével a Független Pedagógia Intézetben, "Elmesélt táncok, eltáncolt történetek" Kulturális programon, "Táncos Karácsony"-on.

2012-ben: Gróf I. Festetics György Művelődési Központban, "József Attila Művelődési Központban, Erzsébetvárosi Közösségi Házban,a "IV. Orosz nép dal, zene és tánc fesztiválja" Kaposváron.

2013-ban:a XIII. Kerületi Civil Szervezetek Napján, "Richter Klub 2013 tavasz" MTA Kongresszusi Teremben,Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium osztályfőnöki és közösségépítő órák - „Az Orosz kultúra és népművészet”, Orosz Kulturális Központ "Oroszország függetlenség napja" és az "Orosz nyelv ünnepe" az "Alafavit" Alapítvány együttműködéssel, "Szent Mihály Napi BÚCSÚ"-on, "Oroszország, ahogyan latom" kiállítás megnyitó,Ünnepélyes díjátadása és Gála műsoron, "V. Orosz népművészeti fesztivál"-on (http://ruscenter.hu/beta/ru/view_photos.php?id=63), Angyalföldi Nagycsaládosok Egyesület 15. évföldúlóján, Sivasakti Kalánanda Táncszínházi Közhasznú Egyesületnél, Astangajóga Alapítvány programjain.

2014

2015

2016