Astangajóga Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány

Nem kell sokat kérdezősködni. A Bajnok utcában a járókelők szinte valamennyien rögtön meg tudják mondani, hol működik az Astangajóga Alapítvány. S hogy mivel foglalkozik? Jógával, családi program szervezésével és jótékonysággal – válaszolják kapásból.

Az idén tízéves alapítvány többféle tevékenységet végez. Ezek köz tartozik az oktatás, ismeretterjesztés, kutatás, alkotás, kulturális és szabadidős programok szervezése, prevenció és integráció. Az alapítvány vezetője, Eugenia Odnorobova szerint a legnépszerűbbek a kulturális és szabadidős programjaik, s természetesen, a jóga- és a gyerekek körében az aikidó foglalkozások, Sáránszky Róbert és Arányi Ferenc edzők irányításával. Kiemelte a mindig telt házas bábelőadásaikat, például a legutóbbi nagysikerű, május 22-i rendezvényt. Ezeknek köszönhetően egész családok tartoznak rendszeres látogatóik közé. „Nálunk mindig történik valami, amiért érdemes ide jönni, vagy ha éppen nem, akkor is akad valaki, akivel meg lehet beszélni a problémákat, ami a mai világban különösen fontos” – tette hozzá.

A közösségépítő programokban fontos helyet kapnak a gyerekek, mert meggyőződésük, hogy ott, ahol nincs gyerek, nincs élet. Az aikidó mellett mozgás- és tartásfejlesztő, valamit gyermektánccsoportjuk is van. Rendszeresek gyerek kézműves foglalkozások, bemutatók és kiállítások. Orosz néptánccsoportjuk például nemcsak az orosz kultúra bemutatására törekszik, hanem a két kultúra közötti hasonlóságot is lelkesen kutatja. Így fedezték fel, hogy a magyar csárdás és az orosz néptánc egyes lépései között csak annyi a különbség, hogy az orosz ember jobban hangsúlyozza a lépéseket a lábával.

Az elmúlt tíz év során sokat fejlődött az alapítvány és idővel több patronálója is lett. Jelenleg az egyik legnagyobb támogatójuk Terézváros Önkormányzata, aki egyrészt rendszeresen nyújt anyagi segítséget a díjmentes kulturális, családi és szabadidős programok lebonyolításához és a tánccsoport felszereléséhez, másrészt a helység bérleti díjának csökkenésével is segíti az alapítványt. Támogatóik közé tartozik a Budapest Bank Budapestért Alapítvány és a Nemzeti Civil Alapprogram is.

S vannak tiszteletbeli tagjaik is, például Vígh Béla, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézetének professzora, aki rendszeresen és ingyenesen tart előadást az alapítványnál. A kerület lakosai közül ebbe a körbe tartozik Gáti Marianna, Havasi Éva és Uitz Renáta, akik egyben önkéntes munkát is végeznek az alapítványnál. Megyesi Éva, aki foglalkozása szerint kertészmérnök, s kedvtelésből fotós és fest is, gyorsan végigvezetett a pincehelyiségen, hogy megmutassa saját fotókiállításának darabjait. „Talán soha nem lett volna saját kiállításom, ha itt nem adódott rá lehetőségem” – magyarázta önkétességét.

 

Miért Astangajóga?

Íme, egy kis névmagyarázat. Az Asta jelentése nyolc, az Anga tag, ág végtag, rész; a Jóga pedig figyelmet lekötni, összpontosítani, irányítani, felhasználni, alkalmazni, egyesíteni stb. A jóga szerint az embereknek két csoportja van. Az egyikbe azok tartoznak, akiknek szervi sérüléseik, illetve káros fiziológiai elváltozásaik vannak – ők speciális tudást, képzést és hozzáállást igényelnek. A másik a viszonylagosan egészséges emberek köre, ez a jóga általános célcsoportja. A jóga szerint ezeknek az embereknek nyolcféle problémájuk lehet: erkölcsi, életvezetési, tartási, folyamatbeli, érzéki/érzelmi, összpontosítási, szemlélődési, azonosulási. Ezek gondos kezelése biztosítja a megfelelő önismereti fejlődést.

Kocsi Margit

Terézváros civilek 2011 június.