Astangajóga Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány

Az epidemiológiában járványnak nevezik azt az eseményt, amikor egy ismert betegség egy adott területen egy adott idő alatt a vártnál jóval nagyobb mértékben okoz megbetegedést.

A fertőzés egy idegen faj káros megtelepedését jelenti a gazdaszervezetben. A fertőzés egy olyan harc, amelyben a fertőző organizmus a gazdaszervezet erőforrásait kívánja felhasználni annak érdekében, hogy a gazdaszervezet költségére szaporodjon.

http://hu.wikipedia.org/wiki/

 


 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a honlapunkon szereplő információk csak az általános ismeretek szélesítését kívánják szolgálni a járvány időszakában. Reméljük, hogy a régi bölcsességet alkalmazva segítik a belső egyensúly visszanyerését: „ha tudom mi az, hogyan viselkedik, mire reagál, mit tehetek magamért, akkor kevesebbet képzelődök és félek”

Az influenza járványokról

Az influenza vírust hivatalosan 1933-ban fedezték fel. Érdemes megemlíteni, hogy járványok sokkal korábban is voltak, de ehhez az időhöz kötődő híres „spanyolnátha” két év alatt 50 millió ember életét oltotta ki.

A vírus típusai: А, В és С. 

Legritkább a „С”, leggyakoribb az „А”, amely embereket és állatokat egyaránt fertőz. A vírus különlegessége hihetetlen változékonyságában és alkalmazkodási képességében rejlik. Éppen ezért a betegség átélésekor megszerzett immunitás nem használható a következő évben.

A sertés vírus legnagyobb veszélye az, hogy ellene még nincs immunitásunk. De a vírus gyengül, ahogy az egyik emberről a másikhoz vándorol.  A rizikós csoportba az idős emberek és a gyerekek tartoznak. A viszonylagosan egészséges felnőtt ember számára a sertés vírussal történő megbetegedés lefolyása valószínűleg hasonlítani fog a hagyományos influenza előző évekből ismert lefolyására.


A betegség tipikus lefolyása: 

http://www.medikforum.ru/news/medicine_news/153-kak-otlichit-prostudu-ot-grippa.html

Hogyan különböztethetjük meg a náthát az influenzától? 

Itt az ideje, hogy megcáfoljam azt az általánosan elterjedt véleményt, hogy csakis a hideg időszakban fázhatunk meg. Az, hogy az utcán milyen időjárás van, a megfázás szempontjából nem fontos, mivel a náthát és az influenzát is vírusok okozzák! Ezekkel fertőződünk meg, nem az időjárás, hanem a beteg emberek által. 

A nátha orrfolyással kezdődik, általában nem jár hirtelen hőmérséklet emelkedéssel. Jellemző rá a fejfájás és a köhögés. Viszonylag egyenletes lefolyású, általában egy hét alatt elmúlik. 

Az influenzára jellemző a hírtelenség, a lepedékes nyelv és torok, a láz (az a belső érzés, hogy nagyon melegünk van), a fejfájás, az ízületi izomzat fajdalma, köhögés, izzadás, és hőmérséklet emelkedés. Általában vírusos fertőzésre utal a magas láz (39˚ és még magasabb), és az influenza állandó útitársa, a fáradékonyság (kicsavart citromhoz hasonló belső érzet). 

A sertésvírusra ugyanazok a jellemzők, mint a klasszikus influenzára, de kiegészül még egy tünettel: a megbetegedett emberek gyakran panaszkodtak emésztési problémákra, hasonló érzettel, mint a hányinger és a diarea (görög eredetű fogalom διαρροή; orosz megfelelő diarea; lat. diarrhoea; magyarul – hasmenés).

Fontos, hogy a szimptómák megjelenése után 48 órán belül kezdjük  el a kezelést.  Nagyon nagy szerepe van a megelőzésnek.

Hogyan állapítsuk, hogy megbetegedtünk-e a H1N1 vírussal?

A H1N1 vírus szinte nem lehet megkülönböztetni a szezonális influenzától. A jellemzői a fenti részben olvashatóak. Csak speciális orvosi vizsgálatok segítségével állapítható meg a vírus típusa és a gyógymód. Ezért mindegy milyen tanácsot kaptál, ha megbetegedtél – fordulj orvoshoz!

H1N1 gyógyítása 

A mai napig még nem találták meg a gyógyszerét, de a tájékoztatások szerint a vírus reagál a Tamiflu (Озельтамивир) és a Relenza (Занамивир) típusú gyógyszerekre. (sok mellékhatásuk miatt mindenképpen szükséges konzultálni a szakorvossal! – fordító).

- Feküdj az ágyba, és ne fogadj vendégeket, 

- Igyál sok folyadékot, ne csak vizet, hanem gyümölcslevet, zöldteát, csipkebogyó teát is.

- Ne használd a láz csillapításához az aszpirint. A sertés vírus esetén az aszpirin (геморрагические) haemorrhagiás - vérzéses szövődményeket okoz. Csak a paracetomol hatásos ellene.

Megelőzés:

A H1N1 vírus cseppfertőzéssel terjed, ugyanúgy, mint bármelyik más vírus. Apró cseppekkel terjed, amit egy ember bocsát ki magából beszélgetéskor, tüsszentéskor vagy köhögéskor. Ezért:

1. Igyekezzetek kerülni a tömeget és azokat a helyeket, ahol egyszerre sok ember gyűlik össze;

2. Lehetőleg gyakrabban mossatok a kezet;

3. Rendszeresen szellőztessétek a helyiségeket; 

4. Az orrba helyezzetek okszolint tartalmazó kenőcsöt;

5. Valamennyi természetgyógyász ajánlja, hogy hazaérkezés után ne csak a kezeket mossátok meg, hanem az arcot és az orrot is. A járványok időszakában kerülni kell tejtermékek és tojás fogyasztását, mert ezek latens szalmonellát (латентная сальмонелла) tartalmazhatnak, amilyennel a vírus csodálatosan együtt tud működni;

6. Nincs értelme lemondani a disznóhús evéséről, mivel a vírus nem fertőz ezen az úton. Levegővel terjed, cseppfertőzés formájában, és a tüsszentés után még 5 órán keresztül a levegőben marad. 

7. A zárt helyiségekben fertőzött beteg jelenlétében hordjatok arcmaszkot (az utcán ez értelmetlen). Az arcmaszk simuljon közvetlenül az orrhoz és a szájhoz. Ne fogdossátok össze kézzel, és ne hordjátok 2 óránál hosszabb ideig; 

8. Segítsétek az immunrendszereteket immunrendszer erősítő készítményekkel, edzétek magatokat (mozgással, vízzel, levegővel), friss gyümölcsökkel, elegendő alvással és jó kedvvel .

A cikkben szereplő sorrendet és szöveg hosszúságokat átrendeztem, de a tartalmat változatlanul igyekeztem átadni. (fordító: Odnorobova J.I.)

Lektorálta Megyesi Éva


1.) „Zöld medicina”– Influenza kérdések… www.drtihanyi.hu

2.) Az influenza és a nátha ellen… tea!      www.medikforum.ru/news

Amikor a nátha első tünetei megjelennek, fogadjuk meg a  Nagymama tanácsát: igyunk gyorsan egy csésze forró teát, majd ezt követően naponta többször is, amíg a betegség  el nem múlik! A hivatalos orvoslás  a  teát  nem szokta meg említeni  náthát  megelőző szerként, de az emberiség ezt a gyógymódot már sok száz év óta használja.   

Ma már tudjuk miért. A tea jótékony hatását nem oly régen fedezték fel. Kiderült, hogy a teák közül a zöld tea katehin hatóanyagban gazdag, ami flavonoid típusú természetes anyag, erős antioxidáns tulajdonsággal. Elősegítheti a nátha és az influenza megelőzését is, mivel serkenti az immunrendszer működését (a tudósok szerint).

3.) Humor 

Ismeretlen internetező: „a sertés vírus veszélyes szövődményeivel…”