Astangajóga Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány

 

 

 Én mondom neked:

Amíg élsz - éld boldogán

és méltóan távozd el!

 

 

 

 

 

 

 

A B.K.S. Iyengar az "Iyengar Yoga" alapítója, kiemelkedő jóga mester. Számtalan könyvet írt a jóga filozófiáról, mint például a Jóga Új Megvilágításban, Pránajáma Új Megvilágításban, Jóga Fája valamint Patanjali jóga szútrák új Megvilágításban. 1991-ben kitüntették a Padma Shri-vel, majd  2002-ben a Padma Bhushan-nal. 2004-ben a Time Magazine-ban szerepelt a Világ 100 legbefolyásosabb embere listáján.

Életrajza

B.K.S. Iyengar, azaz Bellur Krishnamacharya Sundararaja Iyengar a napjaink egyik Nagy Jógamester vagyis a Mahaguru, született Bellur faluban, Karnataka megyében (Stat-ben), Dél-Indiában 1918. December 14-én tizenegyediknek a tizenhárom gyermekes elszegényedett Brahmin családba. Az apukája Sri Krishnamacharya és az édesanyja Sheshamma fiaként.

Születésekor szülőfaluján egy országos spanyol influenzajárvány - Pandamenia vonult át és kellemetlenül érintette az újszülöttet. Feltételezhetően a járványnak és az állandó alultápláltságnak köszönhetően a fiúnak beteges gyermekkora volt: 13 évesen tuberkulózistól, majd tífusztól és maláriától szenvedett.

Szundararadzsa rendkívül rosszul tanult az iskolában, nehezen olvasott és éppen át tudott menni az egyik osztályból a másikba. A szülők tőle semmilyen rendkívül eredményt nem vártak és imádkoztak, hogy a fiúcska valahogyan befejezze az általános iskolát.

1927-ben a család fenntartó - az édesapja elhunyt és ezzel a család élete teljesen felborult. Az édesanya nem tudta tovább fenntartani a gyerekeket és Szundararadzsát magához fogadta a nővére, aki szerencsésen Sri Tirumalai Krishnamacharya jógihoz ment feleségül. Így a Szundararadzsa  Mysore-ba költözött.

A sógor hazában szegény és tehetségtelen rokonként elvégzett minden tőle tehető munkát, iskolába járt, megerősödött, majd a sors akaratának engedelmeskedve találkozott a jógával is. Élete első nagy fizetését, 50 egész rúpiát, az első jóga bemutatóért kapta a Maharadzsa kezéből. Azonban az általános iskolai vizsga követelményei túl nehezek voltak számára, így  nem tudta befejezni az általános iskolát.

A Krishnamacharya bíztatására 1937-ben (18 évesen) Pune-ba költözött, ahol elkezdett jógát tanítani és tanított a halálig, mind összesen 77 évig. Ez idő alatt vált az ügyetlen tanítványból Mahaguruvá - a napjaink egyik legnagyobb jóga mesterévé, aki fejlődése során nem csak  új tanítási módszert alapított, tanított, hanem számos művével népszerűsítette a jógát nyugaton és segítette ezzel a gyakorlókat is.

Az egyik legnépszerűbb könyve a Jóga Új Megvilágításban című műve 1966-ban jelent meg Londonban, azóta több mint 17 nyelvre lefordították.