Astangajóga Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány

 

Az Astangajóga Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma az Alapító Okiratban meghatározott céljai megvalósítása érdekében, a hatályos közhasznú jogállásról szóló 2011. évi CLXXV törvény szabályai szerint a következő közhasznú tevékenységek és közfeladatok elvégzésére a "Jóga" projektet állította össze:
1. Nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés 2011. évi CXC. tv. 4. § (1) a)-u)
2. Egészségmegőrzés és betegségmegelőzés 1997. évi CLIV. tv. 144. § (1)-(2), 2004. évi I. tv. 49. § c)-e)

A "Jóga" projekten keresztül az Alapítvány:
- elősegíti a jóga szakirodalom, videó és hanganyag megjelentetését
- szervez a jógáról ismeretterjesztő előadásokat, tanfolyamokat, képzéseket, konferenciákat és egyéb programokat
- hirdeti az együttműködés fejlesztését a jóga irányai között
- foglalkozik a jóga tanulmányozásával, az ismereteinek integrálásával az Európai életstílusba.

Ha a jógával kapcsolatos összes tudást egy fával hasonlítjuk össze, akkor a törzsében találjuk a jólét alapjához és az önismerethez vezető utat. Ennek a tudásnak a gyakorlóban levő székhelyét teremti meg a rendszeres, odafigyelő és kitartó gyakorlás, ahova leszáll a jógabölcsesség Magja. A Mag természete szerinti kifejlődésében rejlik az áldás a kiegyensúlyozott életmód kibontakozásához. Majd a jógabölcsesség fejlődési folyamatában jelenik meg az egyetemes értelemben vett szeretet és a szabadság, amely az egyénre vonatkozó virágzást és gyümölcsözést segítik elő.

Az Alapítvány törzsközössége úgy gondolja, hogy az évezredeken át felhalmozódott tudás, a keleti bölcsek rendszerbe foglalt tapasztalata a mai ember számára is hasznos. A jóga technikái kiválóan alkalmasak a testi és lelki betegségek megelőzésére, a test karbantartására, segítenek kifejleszteni az élethez szükséges önbizalmat, jókedvet és testi-lelki egyensúlyt hoznak létre. A kiegyensúlyozott ember teljes. A saját belső teljesség érzete elégedettség érzetet hoz létre, ami segít a gyakorló környezetének is békésebbé és harmonikusabbá válni. Az Alapítvány fontos feladata, az ilyen testi-szellemi harmónia fejlődését elősegítő és az egészség megőrzését szolgáló módszerek integrálása az európai életstílusba.

Az Európai és Indiai kultúrtörténettel, valamint a jóga eredetével és értékeivel kapcsolatos ismeretterjesztés érdekében az Alapítvány önerőből és a téma szakértőinek meghívásával rendszeres, díjmentes előadásokat tart, önköltséges Okleveles képzéseket, műhelyeket, programokat szervez.